To na jego bazie powstała, już w lutym 1945 roku, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska. Zaopatrywała w mleko i jego przetwory mieszkańców Radomia i okolic.
W 1972 roku OSM zmieniła adres – przeniosła się na ul. Toruńską 6, gdzie można było zainstalować nowoczesne maszyny i linie technologiczne. Pozwoliło to poszerzyć ofertę handlową o nowe produkty. Początkowo planowano przetwarzanie tu 120 tys. litrów mleka, ponad dwa razy więcej niż w zakładzie przy ul. Mireckiego.
12 grudnia 1990 roku uchwałą walnego zebrania przedstawicieli OSM zmieniła nazwę – na Rolniczą Spółdzielnię Mleczarską „Rolmlecz”. Cztery lata później walne zgromadzenie oficjalnie przyjęło znak firmowy Rolmleczu, rozpoznawalny przez miliony Polaków.
Przez lata RSM systematycznie unowocześniała swoją bazę produkcyjną. Produkowane w Radomiu sery, twarożki, jogurty, napoje fermentowane, śmietany, mleko czy cukierki krówki nie tylko cieszyły się wielkim zainteresowaniem klientów, ale także zdobywały nagrody i wyróżnienia, jak choćby Teraz Polska czy Konsumencki Znak Jakości Q. Popularność wyrobów przekładała się na rozwój firmy. Rolmlecz miał swoje filie w Zwoleniu, Dębicy i Gnieźnie, a od 2003 roku także w Mielcu, Skierniewicach i Poznaniu. Także w 2003 roku, w lutym, otwarte zostało przy ul. Toruńskiej Mleczarskie Centrum Handlowe, oferujące przetwory również z innych zakładów. Rolmlecz zatrudniał wtedy 850 pracowników.
1 października 2008 Rolnicza Spółdzielnia Mleczarska „Rolmlecz” wraz z Zakładem Produkcji Mleczarskiej w Zwoleniu została włączona w struktury Spółdzielni Mleczarskiej „Mlekpol” w Grajewie. Do tej pory na unowocześnienie produkcji, w Radomiu i Zwoleniu, wydano ponad 100 mln zł. Oddział Zakład Produkcji Mleczarskiej Radom SM Mlekpol - bo tak się teraz Rolmlecz oficjalnie nazywa, choć zachował dawny logotyp - skupuje i przerabia średnio ok. 49 mln litrów mleka rocznie. Dostarcza klientom w całej Polsce mleko, śmietany i śmietanki, produkty fermentowane, masło, sery i serek wiejski, twarogi. Także w Radomiu powstają serki śmietankowe Łaciate klasyczne i puszyste. Produktem, z którego dawny Rolmlecz słynie od lat, jest serek homogenizowany. Może być naturalny, o smaku waniliowym lub waniliowy z laską wanilii.
Serek „z krówką” - wtedy wanilinowy - pojawił się na rynku w 1974 roku, a więc niebawem będzie świętował... półwiecze. W 2018 roku najbardziej rozpoznawalny serek homogenizowany w Polsce – jako jeden z symboli Radomia – został odlany w brązie. Rzeźbę autorstwa kieleckiego rzeźbiarza Sławomira Micka, odlaną w skali 1:1, można zobaczyć na skwerze przy ul. Żeromskiego, naprzeciwko wejścia do Sezamu.