Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Tłusty Czwartek. Jak wyglądały przygotowania w piekarni?

Tłusty Czwartek. Jak wyglądały przygotowania w piekarni?

Obecnie masowa produkcja pączków odbywa się przy dużym udziale specjalistycznych maszyn, jednak ostatnie etapy od lat wykonuje się za pomocą ludzkich rąk. Smak tych popularnych ciastek drożdżowych z nadzieniem zależy przede wszystkim od jakości użytych składników oraz receptury.

Pączek nie jest zbyt skomplikowanym w produkcji ciastkiem drożdżowym, jednak cały cykl jego wytwarzania trwa około godziny. Gotowe ciasto musi najpierw dojrzeć, po czym jest formowane przez specjalistyczną maszynę w małe kuleczki i trafiają do komory, gdzie rosną one w cieple i wilgoci przez około 20 minut. Na koniec wszystko jest robione za pomocą ludzkich rąk - nadziewanie ciasta, kąpiel w rozgrzanym tłuszczu i polanie lukrem.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

https://dami24.pl/wiesz-pierwszy/przygotowania-do-tlustego-czwartku/28690

Piekarze i cukiernicy podkreślają, że pączek z marmoladą jest typowo polskim produktem. W innych państwach również produkuje się podobne, kuliste ciastka drożdżowe, lecz ich receptura i smak zdecydowanie różnią się od typowo polskich pączków.

https://dami24.pl/wiadomosci/tlusty-czwartek-z-radiem-rekord/28699

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

 

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Polecamy