Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Robert Makłowicz w Krafcie

Robert Makłowicz w Krafcie

Spotkanie kameralne, wieczór pełen smaków. W menu między innymi amuse bouche, tatar wołowy z polędwicy z majonezem lubczykowym, troć z sosem beurre blanc, ozorkami i brokułem, biodrówka jagnięca z topinamburem i sosem bordelaise, wreszcie sernik z galaretką z krwistej pomarańczy i sosem Campari. I to tego wina, specjalnie dobrane przez Roberta Makłowicza, który nie żałował również kulinarnego komentarza. - Będą północne Włochy, będzie Austria w paru odsłonach, będą środkowe Włochy, Umbria – mówi Robert Makłowicz.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

Robert Makłowicz skupia się na winach z Europy, bo bliższa koszula ciału. Choć to nie jedyny powód. - Uważam, że powinniśmy jeść przede wszystkim to, co rośnie wokół nas, bo na co dzień nie będziemy się raczej odżywiać papają, mango, ananasem; czasami można to zjeść z przyjemnością, ale jednak buraki, kapusta, ziemniaki, cebula, czosnek, fasola to są nasze podstawowe rzeczy do jedzenia, tak samo powinniśmy pić wina z najbliższych okolic – uważa Robert Makłowicz.

Jak mówi Makłowicz, do Radomia zdarza mu się zaglądać; w końcu to środek Polski. Ale bardziej niż kulinarne smaki Radomszczyzny w pamięć zapadły mu smaki duchowe. - Muzyka ludowa jest niezwykle mocna. A właściwie była, bo teraz ludzie bardziej słuchają disco polo, niż muzyki ludowej, nad czym ubolewam. Natomiast w tradycyjnym graniu ludowym jeszcze w latach siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych ziemia radomska była najmocniejsza – mówi Robert Makłowicz.

Spotkanie z kucharzem w restauracji "Kraft" trwało kilka godzin. I tyle też trwały degustacje i rozmowy – bo jedzenie to rytuał, przygoda, kontemplacja. Tu nie wolno się spieszyć. Zwłaszcza wtedy, gdy na sole same przysmaki, a przy stole gawędziarz i mistrz słowa.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

 

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy